beslissing nemen

Keuze Stress

Nachten wakker liggen, onrust in het lijf ervaren. Je gedachten kunnen op hol slaan. Piekeren waardoor je in hetzelfde gedachten patroon blijft steken. Als dat over meerdere onderwerpen gaat dan raak je overspannen. Omdat je de boel niet meer overziet.
Wist je dat er heel veel mensen het moeilijk vinden om te kiezen. Halen overal informatie vandaan, informeren zichzelf en de keuze word steeds moeilijker.
Hoe kan je leren om keuzes te maken?
Vooral al je al over je grens bent of tegen je eigen grens aanloopt. Stap voor stap kom je er. In de eerste plaats hoef je niet altijd direct een beslissing te maken.
✅ Bouw tijd in en geef je ruimte aan jezelf.
Door bijvoorbeeld te zeggen; Ik denk er nog even over na. Ik kom er op terug. Het is dan wel noodzakelijk om dan ook aan te geven wanneer je er op terug gaat komen. Zodat je jouw keuze niet tussen neus en lippen door mededeelt. Maar ook echt zelf de
aandacht hieraan geeft en de ander geeft jouw ook de aandacht.
✅ Stel jezelf de volgende vragen; Word ik hier blij van?,
Kan ik het? Qua tijd, kennis, kunde of kan ik er iets van leren. En de laatste is, Wil ik het ook echt?
✅ Vind je het dan nog moeilijk om een keuze te maken. Stap dan nog meer in je gevoel. Je kunt de volgende oefening toepassen. Zorg dat je comfortabel zit, sluit je ogen, haal rustig adem en voel de adem echt door je lijf stromen. Maak de uitademing lager dan de in ademing. En adem vervolgens op je eigen natuurlijke tempo. Denk aan het onderwerp voel je dan iets van een spanning, verdriet, knoop in de buik of ben je iets anders gewaar van niet oké voelt? Dan heb je een negatieve blokkade op dat onderwerp.
Of voel je, blijdschap, een lach, een kriebel, een overweldigend blij gevoel, een sprankel van vreugde, dan ervaar je de doorstroming. Keuzes maken kan mensen echt doen verstijven en angstig maken. waardoor het stresshormoon omhoog schiet.
❤ Keuzes maken is toch dagelijks wat we doen op een simpele manier, welke sokken, welk broodbeleg. Allemaal op een onbewust natuurlijke manier. Het is belangrijk om je bewuster te worden wat je doel is. Namelijk jijzelf bent het doel. Jij mag je ten alle tijde goed voelen bij de dingen die je doet. Als je dat doel, namelijk jezelf, altijd op 1 zet, dan zal je merken dat stress verminderd.
Je hoeft je namelijk niet schuldig te voelen naar een ander toe. Als jij ten onder gaat is niemand mee geholpen en zeker jij niet.
Zorg goed voor jezelf, voed jezelf met vriendelijkheid en liefde naar jezelf. Jij hebt het als eerste nodig en dan pas kan je weer geven. Uit een lege put kan je immers niets halen.
❤ Eugenie